La unitat de diàlisi de l'Hospital de Cerdanya atén els pacients crònics del territori, que actualment són 12, dels quals 5 són francesos. En èpoques vacacionals una mitjana de 4 o 5 pacients suplementaris reben també tractament a Puigcerdà
El passat 26 de maig van complir-se 20 anys de l'inici dels tractaments d'hemodiàlisi a la Cerdanya. A través d'aliances amb la Fundació Althaia de Manresa, la Fundació Hospital de Puigcerdà primer i des de 2014 l'Hospital de Cerdanya, ofereixen als malalts renals de la comarca la possibilitat de tractar-se sense haver de desplaçar-se.
Eliminar el desplaçament suposa una millora de qualitat de vida molt important per a les persones sotmeses a tractament substitutiu renal i les seves famílies, que s'estalvien tres hores de desplaçament i quatre de tractament, tres dies per setmana. Els desplaçaments els realitzen els professionals de Althaia: una nefròloga i dues o tres infermeres, en funció del volum d'activitat. Aquest equip integra també a una auxiliar d'infermeria, de l'Hospital de Cerdanya, i compta amb el suport del servei de medicina interna del transfronterer.
La possibilitat de fer a prop del domicili un tractament del qual depèn la seva supervivència millora molt la qualitat de vida dels pacients dialitzats. "Les hemodiàlisis han millorat molt amb els anys, però no hem d'oblidar que obliga el cos a dur a terme en 4 hores el treball que faria en 24 i això suposa una certa fatiga. És molt millor per als pacients poder fer el procediment prop de casa", diu la doctora Isabel Naval, nefròloga de Althaia que es desplaça a Puigcerdà setmanalment des de fa anys, per a assegurar el servei.
La unitat de diàlisi de l'Hospital de Cerdanya atén els pacients crònics del territori, que actualment són 12, dels quals 5 són francesos. En èpoques vacacionals una mitjana de 4 o 5 pacients suplementaris reben també tractament a Puigcerdà.
Les característiques úniques del transfronterer presenten una certa complexitat de gestió, que recau principalment en el personal d'infermeria. No obstant això, les infermeres del servei coincideixen a considerar que aquesta complexitat no es trasllada al pacient, perquè "els protocols clínics són iguals a tot arreu i el malalt no percep cap diferència".
D'altra banda, el volum relativament petit de pacients és considerat per les infermeres com un avantatge, perquè permet un tipus de seguiment continuat d'aquests pacients crònics, que no és possible en hospitals de més envergadura. "Coneixes als pacients i quan els veus arribar saps immediatament com es troben aquest dia. Això permet un tracte molt personalitzat i és un luxe", afirmen.
Els tractaments d'hemodiàlisis es realitzen en una sala dotada de 12 monitors que permeten realitzar tant la tècnica d'hemodiafiltració com l'hemodiàlisi convencional. Les instal·lacions a l'Hospital de Cerdanya, noves i situades al costat de l'Hospital de dia, representen una millora respecte de la situació anterior, molt apreciada tant per les professionals com pels pacients.
Al llarg dels seus vint anys de funcionament, el servei d'hemodiàlisi ha atès 237 malalts amb insuficiència renal crònica domiciliats a la Cerdanya, dels quals 23 han estat trasplantats, i a 140 itinerants. L'única persona que ha estat tot aquest temps en el servei és Elena Gálvez, auxiliar d'infermeria. Ella és la primera a arribar; prepara la sala i realitza el traspàs de la informació relacionada amb els pacients del dia a l'equip que es desplaça des de Manresa. És la seva responsabilitat garantir que tot està llest per a començar la sessió en el moment de l'arribada dels pacients.
Gálvez és una ferma defensora del paper de l'auxiliar en l'equip d'hemodiàlisi i transmet aquest zel a les futures generacions en una de les activitats relacionades amb el servei; la col·laboració amb l'Institut Pere Borrell, que consisteix en una formació sobre la insuficiència renal, i una visita al servei per part de les alumnes del cicle formatiu sociosanitari.
Altres activitats associades amb el servei d'hemodiàlisi són el suport a pacients en diàlisi peritoneal (modalitat que realitza el propi pacient en el seu domicili) i la consulta externa de nefrologia. En la consulta externa, també a càrrec de la doctora Naval, es visita a pacients amb diversos tipus de patologies renals; entre ells estan els que, eventualment, podran ser candidats a l'hemodiàlisi. Poder-los tractar i orientar des del propi hospital, abans que iniciïn el tractament, garanteix una continuïtat de l'assistència que beneficia tant a l'usuari com a la planificació del servei.
Si t'ha agradat llegir Vint anys des de l'inici dels tractaments d'hemodiàlisi a la Cerdanya, potser també t'interessa la lectura de Fundació Hospital de Puigcerdà: "Una vida saludable és una vida sense tabac"
Article redactat amb la informació proporcionada per l'Hospital de la Cerdanya.