Un dia de neu, vent i fred a
Les Angles aquest passat 6 de gener. Com correspon en un dia de ple hivern en un poble del Pirineu. A les 4 de la tarda, amb l'estació d'esquí agafant color blanc gràcies a la nevada que precipitava des de feia unes quantes hores, autoritats i convidats es concentraven davant la nova Mediateca, un modern edifici de vidre, fusta i acer, especialment lluminós per dins, i d'arquitectura moderna i de muntanya per l’exterior, que se situa al bell mig de la població.
El nou equipament cultural d'abast intermunicipal se situa a mig camí entre l'oficina de turisme i del centre termal Angleo, i pràcticament a peu del carrer principal. La mediateca ja és oberta al públic des d’aquest dissabte, complementant l'oferta cultural de Les Angles.
L'edifici, que antigament acollia les escoles del municipi (ara els nens de Les Angles van a escola a Matamala), s'ha restaurat per acollir aquest nou espai no només cultural, facilitant el coneixement i la difusió, sinó que esdevindrà un punt de trobada i cohesió social per al poble.
El seu cost ha estat d'1.627.803 € ha estat cofinançat amb 705.098 euros per la prefectura de la Regió Occitanie, 250.000 per la regió Occitannie i 294.250 pel Departament dels Pirineus Orientals.
Un espai amb molta llum natural, ample, còmode, funcional i que es complementa amb una sala adjunta per a exposicions i conferències. Tot pensat per donar servei als vilatans, grans i petits, però també per als visitants que s'allotgen al poble, o per als esquiadors que, a partir de les cinc de la tarda, busquen alternatives menys lúdiques que el que ofereixen els banys termals
Angléo o la sala de lleure i jocs de
La Bibiche. A més, la
Mediateca també ha estat concebuda com un espai de treball per aquells que requereixen una bona connexió wifi o, fins i tot, d'un ordinador amb connexió.
La inauguració de la Mediateca va ser la primera de les inauguracions que seguiria la comitiva d’autoritats presents en aquesta jornada d’especial importància per al present i el futur dels Angles. Entre les destacades hi van ser presents l’alcalde
Michel Poudade, que va presidir tothora el conjunt d'esdeveniments,
Carole Delga, presidenta de la regió Occitanie Pyrénées-Méditerrannée,
Thierry Bonnier, prefecte del Departament dels Pirineus Orientals i
Hermeline Malherbe, presidenta del Departament.
La comitiva, després dels pertinents parlaments enllestits a pocs minuts per a les cinc de la tarda, va traslladar-se cap a l’edifici del vell telecabina per inaugurar dos nous equipaments. En aquest cas destinats a donar servei a l’estació d’esquí.
El xalet Handiski, destinat a donar servei i logística a l’escola d’esquí per a persones amb algun tipus de discapacitat en la mobilitat, i el nou centre de formació per a rescats en remuntadors. Dues infraestructures que facilitaran la logística i l'organització als seus usuaris i responsables, ambdues amb importants finalitats socials i de servei.
I ja a les sis de la tarda tocava el moment possiblement més emotiu de la jornada. Tocava inaugurar la nova Plaça Paul Samson, situada just en un espai que, a més de situar-se entre
Angléo i l’oficina de Turisme, gairebé a mig camí entre l’església del poble i el primer remuntador d’accés a pistes, qüestió que d'alguna manera exemplifica la connexió entre el nucli antic del poble i l’estació d’esquí, entre el passat i el futur econòmic del poble que passa pel d’una autèntica estació de muntanya, amb activitat a l'estiu i a l'hivern.
Una plaça que àmplia físicament, arquitectònicament elegant i que alhora esdevindrà un punt de trobada inequívoc, per a la gent del poble, per als turistes, per a organitzar fires, mercats i altres esdeveniments, i tot plegat amb vocació d’esdevenir un mirador, ja que, per la seva ubicació i certa prominència, també permet aquesta funció.
I el detall: compta amb elements inequívocs que
Les Angles és un poble-estació d’esquí. Per què, quina millor idea que fer d’un canó de neu un original punt d’enllumenat? Un bon exemple de reunir en un espai la funcionalitat i, perquè no, un element de la identitat dels Angles com a poble-estació d’esquí que continua adaptant-se a les necessitats dels temps moderns i que ho fa amb una tecnologia que els ajuda a garantir el seu producte econòmic essencial: la neu.
Una lleugera nevada, a estones acompanyada per alguns remolins, va estar present en aquest moment en el qual tocava homenatjar
Paul Samson, ex-alcalde Les Angles als anys 60 i que va ser l’impulsor de l’estació d’esquí dels Angles
ara fa exactament 60 anys. Amb ell, va començar una bonica història, carregada d’anècdotes i algun contratemps, però que passats aquests anys cal admetre que ha estat d’èxit per al futur.
L’emotiva descoberta de la placa que dona testimoni a la inauguració de la mateixa, amb el nom del fundador
Paul Samson, va anar a càrrec dels besnets. Un acte que va ser el preludi de l’acte final de la festa, en aquest cas a la veïna sala
Angléo. Es tracta d'una gran sala polivalent que ha esdevingut l'espai perfecte per a acollir grans esdeveniments sota cobert.
Un sopar pica-pica popular que, com no podia ser d’altra manera en un poble que cuida els detalls de la seva història i la seva identitat, constava de productes tradicionals i de cuina local.
Els espectacles d’entreteniment, tots ells amb l’imprescindible só musical de rerefons que requereix una festa d’aniversari, alternats amb la música en directe, primer a la passarel·la i després al gran escenari, van servir per finalitzar la festa que es mereixia
Les Angles en el seu
60è aniversari.
Trobareu les fotografies de l'esdeveniment en
aquest enllaç.
Aquí sota, vídeo de l'esdeveniment.