La picaresca dels turistes de la Cerdanya per evitar cues a la C-16 indigna el Berguedà: "Ens col·lapsen els pobles". Els alcaldes reclamen mesures per evitar una situació que s'agreuja a la tardor i a l'hivern. L'alcalde de Guardiola creu que tot plegat és conseqüència d'un model, el de la Cerdanya, basat en el turisme.
Cues al túnel del Cadí, en una imatge d'arxiu (Foto: Diaridelaneu.cat).
El trajecte de Berga a Cercs és d'uns 10 minuts en cotxe. Però la situació és totalment diferent si és divendres, diumenge o si hi ha pont. Llavors, el recorregut, de menys de 10 quilòmetres, pot superar l'hora. "És una veritable tortura", lamenta l'alcalde de Cercs, Urbici Malagarriga. I part de la culpa la tenen, majoritàriament, els turistes de la Cerdanya i alguns d'Andorra, que fan la picaresca de passar per dins els pobles per estalviar-se les cues a l'autovia. En alguns casos, com a Guardiola, arriben a col·lapsar la carretera que passa pel mig del poble i que és paral·lela a la C-16. Els alcaldes reclamen mesures per a un problema que s'agreuja a la tardor i a l'hivern, però avisen que ampliar la C-16 no és la solució.
Passar pel centre de Berga, per la carretera vella o, fins i tot, pel camí rural que comunica Vilada amb La Nou, de poc més de tres metres i mig d'amplada. Alguns turistes de la Cerdanya i Andorra se les enginyen totes per estalviar-se uns minuts de cua a la C-16, encara que això els suposi recórrer més quilòmetres o col·lapsar pobles sencers.
És el cas de Guardiola de Berguedà. La carretera que travessa el poble passa paral·lela a la C-16, i molts conductors opten per passar-hi per mirar de guanyar temps. No ho aconsegueixen, però sí que col·lapsen la carretera perquè després s'han de tornar a incorporar i això genera més cues.
L'alcalde, Ferran Sayes, lamenta que això els suposa un problema de mobilitat interna però, per sobre de tot, un problema de seguretat: "Els cotxes passen amb la idea de guanyar temps i no ho fan a la velocitat que els tocaria".
Per tal d'evitar-ho, l'Ajuntament està estudiant aplicar mesures com, per exemple, tancar els accessos del poble per evitar així la picaresca dels conductors. Igualment, Sayes assegura que tot plegat els condiciona el cap de setmana. "D'entrada, ja saps que els divendres a la tarda no pots pujar de Berga i els diumenges no pots baixar", afegeix.
A la Nou de Berguedà la situació encara és més rocambolesca. Alguns turistes opten per passar pel camí rural que comunica Vilada amb La Nou. Es tracta d'una carretera asfaltada, però amb molts revolts i molt estreta, de poc més de tres metres i mig d'amplada. Entre setmana és una via que només utilitzen alguns veïns de La Nou que no volen córrer o volen gaudir del paisatge, però el cap de setmana i festius és una altra història: els turistes la col·lapsen. A més, al ser una carretera estreta, hi ha vehicles que tenen problemes per passar si coincideixen amb un altre cotxe en contra direcció. "Més d'un cop hem hagut d'anar a socorre'ls", lamenta l'alcalde, Josep Maria Peixó.
L'alcalde de Guardiola lamenta que es tracta "d'un problema de país i estructural". "Hi ha una macrocefàlia, que és Barcelona i la seva àrea metropolitana i hi ha uns moviments de poblacions molt marcats", explica. La Cerdanya ha basat el seu model de creixement en el turisme estacional i de cap de setmana, i les comarques veïnes en pateixen les conseqüències. En aquest sentit, per Sayes, l'ampliació de la C-16 no és la solució: "Això només portaria més cotxes", assegura.
Informació d'ACN i imatges de Diaridelaneu.cat i ACN.