La llegenda de sant Guillem: per què és el patró de Llívia? | Avui Cerdanya

La llegenda de sant Guillem: per què és el patró de Llívia?

  • Compartir:

Durant segles la història de sant Guillem de Llívia s'ha confós amb la d'altres personatges amb el mateix nom, com sant Guillem de Vercelli o sant Guillem el Gran. Amb motiu de la Festa de Sant Guillem, que se celebra el 18 de juny, hem contactat amb Turisme Llívia i ens ha explicat què va fer aquest home per arribar a ser sant patró del municipi.

 

Llívia ha celebrat aquest darrer cap de setmana la Festa de Sant Guillem, patró del municipi. Des de Turisme Llívia expliquen que "la figura del sant que hi ha a l'església baixa a la capella o ermita que hi ha al parc de Sant Guillem en processó el dia de la seva festivitat, que és el 18 de juny".

Però, qui era sant Guillem per arribar a ser venerat com a sant patró del municipi? "És un personatge, potser llegendari", que va néixer el segle XI d.C a Comtat de Tolosa (aquesta va ser una entitat feudal que va fundar-se l'any 776 dC i va existir fins a la meitat del segle XIII a Occitània). "Segons la tradició, va morir a Sant Jaume d'Alf, a prop de Llívia".

Segons la llegenda, Guillem, que era capellà, anava en pelegrinatge cap a Sant Jaume de Galícia des de Tolosa, però, en passar per Isòvol, va emmalaltir. "En sentir-se morir, va demanar una capella dedicada a Sant Jaume el Major", expliquen. Llavors, va anar a la capella d'un mas que hi era dedicada, Sant Jaume d'Alf (antic llogaret situat a l'actual Mas Revellat, entre les poblacions d'All i Olopte) i, després de pregar, va morir.

 

Retorn de la vista a una dona cega

Va ser enterrar al cementiri i, després d'haver passat un temps, es diu que un resplendor va lluir sobre la seva tomba. En assabentar-se del que havia succeït, una dona cega va apropar-se al lloc on descansava Guillem, va encomanar-se "al sant que hi hagués" i va recuperar la vista.

Immediatament, la nova vident va escampar la notícia i dos nobles de Llívia van traslladar d'amagat les restes del capellà fins a la prada del municipi, on en memòria seva va construir-se la que avui dia es coneix com a ermita de Sant Guillem de la Prada. "El cap del sant va quedar a Sant Jaume d'Alp", assenyalen.

 

Confusions entre històries de personatges anomenats Guillem

Durant anys, la seva història es va confondre amb la de sant Guillem de Vercelli, sant real que se celebra també al mes de juny. D'altra banda, també s'ha barrejat la seva llegenda amb la de sant Guillem el Gran, de qui es diu que va retirar-se al segle VIII a fer vida eremítica al Canigó i va amansar un ferotge drac que vivia a la zona.

Finalment, segles més endavant, Mossèn Cinto Verdaguer va recollir la llegenda original de Guillem a la rondalla sant Guillem de Llívía. Avui dia és venerat com a sant localment, però des de Tursime Llívia apunten que "no està canonitzat".

 

"El protector de Llívia"

Les persones creients el consideren "el protector de Llívia" i per aquesta raó a ell li resen. "Se l'ha tret en processó per demanar que plogui, per exemple". Hi ha un fragment del goig que diu així: Puix amb Déu sou poderós / a Vós preguem amb gran zel / Abasteu d'aigua del cel / Sant Guillem molt gloriós", conclouen des de Turisme Cerdanya.

 

Et pot interessar

Si t'ha agradat llegir La llegenda de sant Guillem: per què és el patró de Llívia?, potser també t'interessa la lectura de Lina Sevillano: "Les trementinaires eren les dones de la muntanya que més sabien de botànica"

Article redactat per Elena Pardo a partir de la informació proporcionada per Turisme Cerdanya.

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal