El passat 14 de juny, el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya va presentar un nou pla per enfortir els bombers voluntaris. El cap del Parc de Bombers Voluntaris de Puigcerdà, Quim Arenas, explica quina és la situació actual del cos al territori i l'inspector i cap de la Unitat de Bombers Voluntaris de Catalunya, Claudi Gallardo, detalla els principals eixos de la proposta
La Cerdanya és una comarca exclusivament de bombers voluntaris. Els seus parcs se situen als municipis de Puigcerdà, Bellver de Cerdanya, Alp i Llívia, però són iguals que els parcs dels bombers funcionaris de la Generalitat de Catalunya. "La única característica que ens diferencia és que mentre que la seva feina és ser bomber, nosaltres ho fem de manera voluntària", assenyala el cap del Parc de Bombers Voluntaris de Puigcerdà, Quim Arenas.
Fa set anys, Arenas va ser escollit mitjançant unes eleccions cap del parc perquè ja fa 28 anys que pertany a l'equip de bombers de la capital cerdana. La retribució que rep per servei prestat és la mateixa que la dels seus companys: 10 euros per hora. Aquesta vocació la compagina amb la seva feina i font principal d'ingressos, que és ser instal·lador elèctric. "Hi ha persones que treballen al sector de la construcció, al de l'hosteleria, al SEM, a l'hospital... El que nosaltres fem és el sacrifici deixar la feina a banda quan es pot per poder atendre els serveis".
Actualment, hi ha 19 bombers voluntaris al Parc de Puigcerdà. "Som 16 homes i 3 dones. Una d'elles és infermera i pertany al Grup d'Emergències Mèdiques (GEM), però està inscrita al nostre parc ja fa molts anys. Les altres dues van incorporar-se després d'haver aprovat les darreres oposicions". Amb el pas del temps, Arenas espera que "un 40% del cos de bombers en general estigui integrat per dones", però reconeix que encara tenen feina per davant, començant per la "feminització" de les infraestructures. "La majoria de parcs només tenim vestuaris per a homes i volem que elles també tinguin els seus perquè es puguin canviar tranquil·lament".
Però no únicament falten dones. En general, hi ha una mancança de personal. "Faig una crida perquè a la propera convocatòria d'oposicions s'apunti gent de la Cerdanya perquè ens fan falta entre 10 i 15 persones per anar més tranquils i cobrir tots els serveis", manifesta Arenas.
El cap del Parc de Bombers Voluntaris de Puigcerdà explica que per esdevenir bomber voluntari s'han d'assolir "pràcticament" els mateixos requisits que per exercir de bomber funcionari. "T'has d'apuntar a una oposició i passar un examen específic de bomber. En cas d'aprovar-lo, has de fer unes proves físiques i, si les superes, passes una revisió mèdica i un test psicològic".
Si la persona assoleix totes les etapes, entra a l'Escola de Bombers de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (IPSC), igual que els bombers funcionaris i amb els mateixos formadors. "L'única variant és que fan formats de caps de setmana o d'entre setmana perquè tothom pugui adaptar-se, i per això l'estància pot allargar-se en el temps".
Tot i que aquest procediment pot allargar-se diversos mesos o anys, el cap dels bombers voluntaris de la capital cerdana celebra que el Cos de Bombers estigui obrint convocatòries. "Hem de partir de la base que durant més de 10 anys no hi ha hagut convocatòries de cap mena, per la qual cosa la falta de personal s'ha fet molt evident", apunta Arenas.
Les tasques que poden realitzar els bombers voluntaris i els funcionaris són les mateixes. "Fem els mateixos serveis: accidents de trànsit, recerques, obertures de cases, rescats en ascensors...". Ara a l'estiu, els bombers de Catalunya, com els d'altres territoris, estan en campanya forestal. "Per a nosaltres, si s'ha fet correctament la tala, la campanya d'incendis forestals és suau. Però mai podem baixar la guardia. El que fem al juliol i l'agost és crear equips de quatre persones i estar els dissabtes i els diumenges d'onze del matí a les nou del vespre de guàrdia". I és que, si hi ha un foc a Manresa, Vic o l'Alt Empordà, els bombers de la Cerdanya hauran de desplaçar-se. "Quan ets bomber, ho ets de tota Catalunya", diu el cap de bombers voluntaris de Puigcerdà.
A part dels incendis, amb l'estiu també s'incrementa el número de rescats. "Aquí a la Cerdanya aquests tipus de serveis de muntanya solen fer-los els companys de Bellver de Cerdanya per la tipologia de personal i del parc que tenen. Però si se'ns requereix per fer un rescat a Malniu o al Cadí com passa a vegades, hi anem", assenyala Arenas.
Esdevenir cap d'un parc de bombers voluntaris és una feina que requereix una gran responsabilitat. "És gratificant perquè hi ha moments molt bons quan estàs amb els companys, però també hi ha estones de burocràcia i has de tenir ganes i voluntat de fer-ho tot".
Però hi ha moments que defineixen qui està fet de la pasta que es necessita per ser un bon cap. "Fa uns anys vam tenir un servei molt complicat a Puigcerdà. Es tractava d'un incendi a cinc cases que, per la seva estructura, ens va donar molts problemes. El foc corria per la càmara d'aire que hi havia entre les parets de pedra i les parets de cartró, però per sort vam poder salvar una desena d'habitatges que hi havia al voltant".
Però si hi ha una vivència que va marcar a Arenas de manera inesperada és la pandèmia de la COVID-19. "Vaig assistir a tres desinfeccions de residències, però la primera va ser especialment dura. Es vivia molta tensió en aquell moment perquè es desconeixia què podia passar. Va ser una novetat per mi i pel cos en general i em va marcar bastant", reconeix el cap de bombers de Puigcerdà.
Una de les novetats que ha arribat aquest 2023 ha sigut la presentació d'un pla per enfortir el cos de bombers voluntaris per part del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya. "Un dels grans eixos de la nova proposta és el reconeixement del voluntariat. Com a organització volem posar en valor la seva prestació de serveis en les emergències. A més, hem de ser capaços de que els ciutadans coneguin que tenim una part del col·lectiu que és de bombers voluntaris. Per últim, des de les institucions públiques volem fer actes de reconeixement perquè sentin que la seva feina és un motiu d'orgull", explica l'inspector i cap de la Unitat de Bombers Voluntaris de Catalunya, Claudi Gallardo.
El segon pilar fonamental del pla, presentat el passat 14 de juny, és incentivar la tasca de voluntariat. Gallardo explica que, principalment, dins d'aquest apartat hi ha dos reptes. "Avui dia els bombers voluntaris disposen d'una APP en la què mostren la seva disponibilitat per ser activats o no als serveis o per conèixer si estan al parc. El que pretenem és que hi hagi una compensació per aquesta disponibilitat que mostren". El segon objectiu seria fer aportacións en un fons d'estalvi, de manera que quan els bombers voluntaris es jubilin, puguin cobrar el que seria una mena de pensió. "Aquest és un punt molt important perquè és una de les reclamacions històriques del col·lectiu", apunta l'inspector.
Per últim, el tercer gran eix és el de millorar l'ingrés dels bombers voluntaris als parc. "Actualment hi ha instaurat un sistema gairebé idèntic al d'una oposició a funcionari de la Generalitat de Catalunya, per la qual cosa el procediment és dilata molt en el temps. Això fa que tinguem parcs de bombers voluntaris als què hi ha una manca de personal". Per tal de resoldre aquest problema, Gallardo comenta que es preté organitzar els bombers voluntaris en dos nivells operatius. "Els del nivell operatiu 1 farien serveis al medi natural, com incendis de vegetació, recerques, rescats en aiguats, nevades, entre altres. Tindrien una formació de 120 hores i podrien fer un nombre molt ampli de serveis, per la qual cosa els parcs tindrien més persones disponibles a l'hora de fer sortides. Després hi hauria els del nivell 2, que podrien fer tota la tipologia de serveis. L'objectiu és que tots els bombers acabin sent del nivell 2 i que siguin el màxim de polivalents possible, com ho són avui dia".
El pròxim dia 13 de juliol se celebrarà de manera extraordinària un Consell de Bombers Voluntaris perquè els representats de les set regions de la Generalitat de Catalunya puguin fer saber la seva retroacció sobre la nova proposta. "S'evaluaran les opinions perquè aquest pla està subjecte a que es realitzin canvis. La intenció és tancar la proposta entre aquesta reunió i la convocatòria ordinària del setembre, perquè així ja podrem consolidar-la i tirarla endavant". I és que, per fer-ho, hauran de produir-se "canvis a nivell legislatiu", com per exemple, "caldrà fer ajustaments en el decret dels bombers voluntaris", argumenta Gallardo.
Arenas, com a cap del Parc de Bombers Voluntaris de Puigcerdà i representant de la Regió Centre, considera que "hi ha aspectes que són interessants ja que s'han demanat prèviament", referint-se a la possibilitat de cobrar el que podria assimilar-se una "pensió". De tota manera, creu que cada mesura s'ha de valorar amb especial atenció, ja que, per exemple, la situació canviaria molt si aquest fons d'estalvi s'apliqués amb caràcter retroactiu. "Tenim companys que acaben de jubilar-se o estan a punt de fer-ho i no sabem si quan s'aprovi el document sortiran beneficiats".
Per últim, el cap de bombers del Parc de Puigcerdà també posa el focus en la mesura de que "cada parc de bombers voluntaris assolirà una xifra de 31 efectius". Segons Arenas, hi ha parcs, "com el de Llívia", als què "amb 15 persones farien la mateixa feina que amb el doble". Per aquest motiu, considera que hi ha qüestions que "s'han d'acabar de pulir", tot i que reconeix estar content de "tenir veu i vot al Consell".
Et pot interessar
Si t'ha agradat llegir Quant coneix la Intel·ligència Artificial sobre la Cerdanya?, potser també t'interessa la lectura de Del Castellet de Perpinyà a la Cerdanya: comença el descens de la Flama del Canigó
Article redactat per Elena Pardo a partir de les preguntes realitzades al cap del Parc de Bombers Voluntaris de Puigcerdà, Quim Arenas, i a l'inspector i cap de la Unitat de Bombers Voluntaris de Catalunya, Claudi Gallardo.