Amb motiu del Dia Internacional de la Creu Roja el 8 de maig, la tècnica de l’entitat de la Cerdanya assenyala de quina manera ajuden a la comunitat i com, la manca de finançament, impossibilita que es duguin a terme nous projectes.
El 8 de maig se celebra el Dia Internacional de la Creu Roja per celebrar l’esperit humanitari i reconèixer a les persones que marquen la diferència. Una d’elles és l’Edith Ribot, tècnica de la Creu Roja de la Cerdanya, qui explica que porta “vuit anys a la casa” per evitar deixar persones “sense les necessitats bàsiques cobertes”.
L’entitat a la comarca pirenaica va néixer a la dècada dels seixanta i, avui dia, ajuda a la comunitat de maneres molt diverses. “Hi ha diferents projectes: treballem amb gent gran, persones amb discapacitat, migrants o amb situació d’extrema vulnerabilitat”. Però, per damunt de tots, en destaca un, què és el de l’alimentació. “Gràcies al Gran Recapte tenim molt menjar sec i fresc. A més a més, tenim convenis amb tres supermercats de la zona, que és on anem a recollir menjar per donar-lo després a les persones amb situació de risc”, assenyala Ribot.
Una altra de les activitats que fa Ribot, amb ajuda dels voluntaris, és la del taller de memòria, on avui dia hi ha 33 usuaris. La realitzen a les poblacions de Puigcerdà, Llívia i Alp i tenen una duració d’1 hora i 30 minuts un cop per setmana. “Ja fa nou o deu anys que la fem i és totalment gratuïta”, comenta la tècnica. D’altra banda, quan una persona, per exemple, ha d’anar a fer-se una prova mèdica a Barcelona, Creu Roja de la Cerdanya proporciona un cotxe i un voluntari l’acompanya.
La tècnica destaca que “els voluntaris i els socis sostenen la Creu Roja” i que, l’any 2022 va tancar amb 681 socis i 58 voluntaris. Amb aquestes mans solidàries van poder ajudar a 42 famílies proporcionant-los subministres, i van oferir asil polític a 157 famílies, 18 d’elles ucraïneses. Així mateix, van donar vestuari d’hivern a 24 famílies i material escolar a sis, i van repartir aliments a 1882 famílies i productes d’higiene personal a 42. “També oferim targetes de 50 euros al mes, amb les que poden anar a comprar al Bon Àrea o a vegades al Caprabo, segons ho gestioni l’oficina provincial de Girona”.
L’entitat solidària també col·labora amb els serveis d’emergència en casos concrets. “Oferim un servei de teleassistència per a persones grans i per víctimes de violència de gènere”, apunta la tècnica. “Si l’agressor s’acosta a les dones que han posat una denúncia, només cal que premin un botó d’un penjoll perquè els Mossos detectin on està”. En casos de persones amb Alzheimer i demència, el que fa el dispositiu és situar-los en un radi de 50 quilòmetres i, “quan surten d’aquest radi, els Mossos els geolocalitzen”.
Ribot comenta que la voluntat de la Creu Roja és poder ajudar a cada persona. “Molta gent torna agraint la nostra feina i això ens gratifica”, però, no obstant això, “també hi ha moments complicats a causa de la falta de finançament a escala governamental i a nivell Cerdanya”. Un problema que comporta que, “tot i que les ganes d’ajudar són moltes, sense diners no es poden fer nous projectes”.
Si t'ha agradat llegir Edith Ribot: “Els voluntaris i els socis sostenen la Creu Roja”, potser també t'interessa la lectura de Motivar i arrelar joves tutelats iniciant-los en l'snowboard.
Article redactat per Elena Pardo amb la informació extreta de l'entrevista amb la tècnica de la Creu Roja de la Cerdanya, Edith Ribot