10 activitats per gaudir de la natura a la Cerdanya i al Pirineu | Avui Cerdanya

Deu activitats per gaudir de la natura al Pirineu

  • Compartir:

La muntanya ofereix centenars de plans per passar dies sencers a l’aire lliure i en família. Descobreix a aquest article alguns d’ells

 

La muntanya es pot gaudir tant a l’hivern com a l’estiu, però de manera diferent. El bon temps i els dies més llargs permeten estar més temps a la natura i l’aire lliure i, per aquest motiu, hem fet un recull de 10 activitats que es poden fer aquests mesos al Pirineu. Algunes d’elles són gratuïtes i unes altres són de pagament, de manera que s’adapten a totes les butxaques. Us expliquem què podeu fer per passar un estiu divertit, didàctic i en família.

 

Ruta per visitar els Esterragalls d’All i Olopte

Els Esterregalls d’All i Olopte són un exemple de bad-lands, xaragalls creats per l’aigua d’escorrentia que va arrossegant els materials al·luvials més fins o menys cohesionats que omplen la plena. Aquests en concret tenen unes estructures molt curioses que els geòlegs anomenen barrets de bruixa. Es poden visitar seguint una ruta circular d’1,5 quilòmetres i amb un desnivell de 84 metres. El camí es pot fer tranquil·lament en 45 minuts sortint des de l’aparcament del cementiri d’All.

Passejada per les basses de Gallissà de Bellver

Les basses de Gallissà es tracta d’un espai protegit pròxim al riu Segre creat per a la preservació de l’hàbitat de la llúdriga, en el qual es pot observar el bosc de ribera cerdà i vegetació autòctona. El recorregut principal està dissenyat perquè també puguin fer-lo les persones amb mobilitat reduïda que utilitzen cadira de rodes. El camí té una distància d’1 quilòmetre i transcorre per la Bassa dels Tirons, la Bassa de les Encantades i la Bassa de l’Estacada.

 Basses-de-Galliss

Les Basses de Gallissà (Fotografia: Escapada amb nens)

 

Sessió de banys termals al Parc de Sant Guillem

A Llívia podem trobar els banys termals del Parc de Sant Guillem. S’han inaugurat el gener de 2023 i compta amb quatre piscines a l’aire lliure amb aigua termal sulfurosa entre 32 i 38 graus de temperatura. L’horari d’obertura és d’ 11 a 19 hores i el preu de l’entrada varia segons l’edat de l’usuari. Per a nens d’entre 3 a 12 anys i per a gent de més de 65 anys, el cost és de 4,50 euros. La resta de persones poden accedir a les instal·lacions per 7 euros. Cal recordar que els banys no són recomanats a les persones cardíaques o amb problemes circulatoris.

Banys-termals-Ll-via

Banys termals al Parc de Sant Guillem, a Llívia (Fotografia: Ajuntament de Llívia)

 

Passeig panoràmic amb el Telecabina Cadí-Moixeró

El Telecabina Cadí-Moixeró és el remuntador mecànic de referència de La Molina, ja que dona accés al punt més alt de l’estació: el refugi Niu de l’Àliga i el pic de La Tosa, a 2.537 metres d’altitud. El recorregut té una durada de 20 minuts i ofereix una vista panoràmica increïble de 360 graus sobre les comarques de la Cerdanya, el Ripollès i el Berguedà, així com del Pirineu català i francès. L’horari del telecabina és de 9.00 a 15.45 hores i el preu varia en funció de l’edat de l’usuari. Per nens fins als 6 anys costa 6 euros; pels d’entre 7 i 11 anys, 8 euros; pels veterans de més de 65 anys, 13 euros; i pels joves i adults d’entre 12 a 64 anys, 16 euros.

Telecabina-Molina

Passeig en telecabina (Fotografia: La Molina)

 

Circuits verticals als Pirineus Parc Aventura

Pirineus Parc Aventura ofereix 6 circuits d’aventura diferenciats per colors (verd, taronja, blau, vermell i groc) en funció de l’edat, alçada i nivell dels participants. Es tracta de l’únic bosc vertical del Pallars Sobirà i del Pallars Jussà i compta amb més de 500 metres de tirolines entre pins, lianes, passarel·les, ponts, túnels i slacklines. Segons la ruta escollida, el preu varia entre els 14 i 34 euros, aquest darrer per als més intrèpids.

Circuit-vertical-Parc-Aventura

Circuits verticals Pirineus Parc Aventura (Fotografia: Pirineus Parc Aventura)

 

Circuit de tirolines a Tyrovol

Tyrovol és el parc de tirolines més gran del Pirineu i es troba a Porté Pimorent, a poc més de 15 minuts de Puigcerdà. És una instal·lació que ofereix 12 tirolines en un recorregut que supera els 2 quilòmetres. No es necessita cap habilitat ni condició física per gaudir de l’activitat. Els preus oscil·len des dels 14 als 35 euros, segons els usuaris que hi accedeixin (cost més reduït per grups de més de 8 persones) i en funció del número de tirolines que vulguin fer. Fins i tot, per aquells més agosarats, al final del circuit hi ha la possibilitat de saltar 15 metres al buit penjats d’una tirolina en pèndol.

Tirolines-Tyrovol

Recorregut de tirolines a Tyrovol (Fotografia: Tyrovol)

 

Ruta a cavall de l’Hípica Els Torrents

L’Hípica Els Torrents realitza rutes per a tots els nivells i diferents senders al voltant de Santa Eugènia: la muntanya de Pi, la muntanya de Riu, la vall d’Ingla, Nas, Prats, Prullans o Montellà. Totes elles ofereixen paisatges espectaculars perquè travessen camps, boscos i rierols. Hi ha moltes opcions de rutes: d’1 hora, d’1,5 hores o de 2 hores i, fins i tot, d’1 o 2 dies. El preu de l’opció més curta és de 18 euros amb un cavall de l’escola (10 euros amb particular) i el de la més llarga és de 200 euros (140 euros amb animal particular).

Cavall-Meranges

Pujada al poble de Meranges a cavall (Fotografia: Hípica Els Torrents)

 

Observació astronòmica al Centre Astronòmic del Pedraforca

La descoberta del Cosmos és una activitat que ofereix el Centre Astronòmic del Pedraforca adaptada a tots els públics. La sessió del planetari digital permet a l’usuari conèixer alguns dels objectes que resten ocults al cel profund, com nebuloses, cúmuls, globulars, cúmuls oberts, sistemes binaris d’estrelles o galàxies. A continuació, amb el telescopi es poden veure tots els elements en directe. L’entrada general és de 20 euros, però hi ha descomptes pels majors de 65 anys, diversitat funcional, família nombrosa, allotjats al Berguedà, empadronats a Saldes i als menors d’edat.

Telescopi-Centre-Astron-mic-Pedraforca

Telescopi del Centre Astronòmic del Pedraforca (Fotografia: Centre Astronòmic del Pedraforca)

 

Visita de l’hort i la granja El Verger Cerdà

La granja El Verger Cerdà ofereix visites guiades per a tota la família amb l’objectiu que tant adults com joves coneguin els animals de la granja i els horts ecològics a base de permacultura. L’activitat es realitzarà si hi ha un mínim de 6 persones i es recomana portar gorra, protecció solar i aigua. Pels més nens d’entre 2 i 11 anys el preu de la visita és de 3,90 euros i per la resta de persones és de 5,90 euros.

Granja-Verger-Cerd

Visita amb nens de la granja El Verger Cerdà (Fotografia: Cerdanya Eco Resort)

 

Baixades de falles als Pirineus, patrimoni de la humanitat

Les falles del Pirineu són patrimoni de la humanitat i commemoren una festa que antigament estava relacionada amb el ritual primitiu d’agraïment als déus per l’èxit de les collites i per l’arribada del bon temps, ja que coincideixen amb el solstici d’estiu. Durant l’esdeveniment, els joves encenen les falles –troncs resinosos d’uns deu metres de longitud– a un lloc elevat de la muntanya visible des del poble i, cap a les deu de la nit, comencen a baixar guiats pel capatàs fins a arribar a la plaça del poble, on són rebuts amb música i el toc de les campanes. Als Pirineus hi ha diverses falles: la primera quinzena de juny a Durro i Senet; el 23 de juny a Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller; la segona quinzena de juny a Barruera; la primera quinzena de juliol a Erill la Vall i Taüll; i la segona quinzena de juliol a Llesp.

Falles-Sant-Bo

Baixada de falles a la vall de Boí (Fotografia: Santi Iglesias)

 

Article redactat per Elena Pardo 

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal